Ratowanie żywności i wspieranie potrzebujących - to misja Banku Żywności w Olsztynie. W dobie pandemii szczególnie ważne jest otwarcie się na tych najbardziej zagrożonych. Akcja Zupa ruszyła w tym roku już drugi raz.
- Od początku kwietnia realizowaliśmy akcję społeczną skierowana do seniorów, czyli najbardziej zagrożonej grupy - mówi Jolanta Markiewicz z Banku Żywności w Olsztynie. - Kilkudziesięciu zaangażowanych wolontariuszy, harcerze, wojska obrony terytorialnej i pracująca na pełnych obrotach kuchnia, a w konsekwencji niemal 3200 wydanych posiłków to efekty naszych działań.
Sytuacja epidemiologiczna ponownie jest niezwykle trudna, stąd ponowne uruchomienie przedsięwzięcia. Dysponując odpowiednim zapleczem gastronomicznym i zespołem ludzi, olsztyńska instytucja jest w stanie wypełnić lukę i wzmocnić pomoc społeczną dla grup osób najmniej samodzielnych i potrzebujących wsparcia.
- Szacujemy, że ok. 150 osób potrzebuje takiego wsparcia - mówi prezes Banku Żywności w Olsztynie, Marek Borowski. - Sami jesteśmy w stanie przygotować 30-50 posiłków. Dlatego zachęcamy do wsparcia tej akcji partnerów, firmy, które chciałyby nas wesprzeć darowiznami albo przekazać produkty do przygotowania jedzenia.
Napisz komentarz
Komentarze