ff
naszat

Przepyszne truskawki od lokalnych dostawców

Paweł, student nauk ekonomicznych UWM, zawsze chętnie doradzi najpyszniejsze produkty

Paweł, student nauk ekonomicznych UWM, zawsze chętnie doradzi najpyszniejsze produkty

Przepyszne truskawki od lokalnych dostawców
Słońce, zieleń, wszystko wokół śmieje się i wabi. Lecz największą wiosennoletnią uwodzicielką są truskawki. Wspaniałe, pachnące. O kształcie serca i pięknej czerwonej barwie. Kuszą, poprawiają nastrój, usprawniają trawienie. Dzięki nim nawet z najprostszego dania można stworzyć kulinarne arcydzieło.
Szerokie zastosowanie truskawki mają również w kosmetyce. Olej z nasion tej rośliny służy do pielęgnacji skóry. Świeże rozgniecione owoce są idealne na domowe maseczki. Łagodzą trądzik, zapobiegają zaskórniakom i wypryskom. Jędrność i zdrowy wygląd skóry zapewnią nam truskawkowe kąpiele. Na jedną kąpiel Madam Tallien wykorzystywała 12 kg truskawek. Spróbujmy!
Francuzi wierzą, że jeśli chcesz rozkochać w sobie drugą osobę, to należy się z nią podzielić tym sercowatym krwistoczerwonym owocem, jakim jest truskawka.
Jadwiga Górnicka w swoim poradniku zdrowia „Apteka natury” pisze: „W stu gramach truskawek znajduje się 60 mg witaminy C, 100 mg witaminy B2, 30 mg witaminy B1, witamina B3 i witamina A. Zawierają dużo potasu, magnezu, żelaza, wapnia, manganu, nieco siarki i innych pierwiastków. Są zasadotwórcze”. Mają dużo błonnika oraz enzym rozkładający białko – bromelinę. Dlatego przyczyniają się do poprawy trawienia, przemiany materii oraz wspomagają usuwanie toksyn z organizmu. Truskawki posiadają w swoim składzie fitocydy – związki działające bakteriobójczo.
Różne źródła podają, że te barwne filigranowe owoce nie występowały w dzikim stanie w przyrodzie, lecz są krzyżówką dwóch gatunków poziomek – wirginijskiej i chilijskiej. A jak to się zaczęło? Francuski inżynier Amédée Francois Frézier podczas wypraw morskich zwrócił uwagę na zwyczaje żywieniowe mieszkańców Chile, zauważając, że zjadają oni poziomki o znacznie większych rozmiarach niż te, które dziko rosną na terenach Europy. Postanowił więc uczynić prezent królowi Francji Ludwikowi XIV, który uwielbiał poziomki, i przywiózł mu kilka roślin. Król zachwycony gabarytami owoców pokazał je botanikowi Antoine Buchesne. Ten na życzenie króla skrzyżował dwie odmiany poziomek: chilijskie i wirginijskie. Efektem były współcześnie znane nam truskawki. Zaczęły gościć na królewskich stołach i cieszyć się rzeszą sympatyków.
W XVIII wieku w Anglii Thomas Andrew Knight opracował metodę krzyżowania poziomek, którą –jak podaje literatura – stosuje się do dziś. Od XIX wieku truskawki stały się ogólnodostępne, a ich popularność rosła. Tyle historii.
Obecnie truskawki rosną nie tylko na wielkich plantacjach, ale też w wielu przydomowych ogródkach. Informujemy, że już niebawem w naszym sklepie pojawią się jak co roku przepyszne truskawki z regionu Warmii i Mazur. Serdecznie zapraszamy.
Z okazji Dnia Dziecka wszystkim dzieciom życzymy dużo zdrowia i radości, a rodziców zapraszamy po zawsze świeże wysokiej jakości owoce, warzywa i wiele innych wartościowych produktów.

Szczegóły dostępne naszej stronie internetowej
www.zieleniak.olsztyn.plfacebooku bądź pod numerem telefonu 570 624 734.

Załoga sklepu Zdrowa Żywność Zieleniak