naszat
naszat

Jedz i nie opieraj się

P1010145Trwa przepiękny, wiosenny czas odrodzenia w przyrodzie. Łąki pokryła zdrowa, soczysta zieleń. Pojawiły się pierwsze młode warzywa, tzw. nowalijki, które kuszą nas swoją kolorystyką i aromatem. Im więcej mają słońca, tym są smaczniejsze. Zatem wprowadźmy aromatyczną wiosenną świeżość do naszych jadłospisów.

Sklep Zdrowa Żywność Zieleniak, znajdujący się przy ulicy Kanta 1C w Olsztynie, poleca i szczerze zachęca do wykorzystania wiosennoletniego bogactwa, którym obdarza nas natura w postaci smacznych, świeżych, rodzimych warzyw i owoców. Są to niskokaloryczne, z wysoką zawartością cennych składników odżywczych warzywa, takie jak szczypiorek, koperek, natka pietruszki, kapusta młoda, szparagi, szczaw, botwinka i inne. Niektóre z nich możemy wyhodować w domu nawet w doniczce na parapecie i dodawać do twarożków, jogurtu, sałatek, dań z jajek czy ziemniaków. Robić masełka aromatyzowane, sosy i napoje.
Idealne na wiosenne przesilenie i wzmocnienie organizmu są różne sałaty. Szczególnie polecamy te regionalne z pobliskich wsi z niewielkich gospodarstw. Pyszne i pięknie wyglądające to: strzępiasta lodowa, kręcona lolo, rzymska, jarmuż, cebulka siedmiolatka i znana wszystkim bardzo lubiana królowa majowych sałata masłowa. Świeże, kruche listki sałat mają znikome ilości kalorii i kopalnię minerałów, m.in. żelaza, magnezu, wapnia, potasu, witamin A, E, D, C, B9, kwasu foliowego, antyoksydantów, flawonoidów, które wspomagają układ nerwowy, krążenia i chronią nas przed wolnymi rodnikami.

Jak pisze w swojej książce Hanna Szymanderska: „sałatę znano już przecież od czasów prehistorycznych. Prorok Daniel twierdził, że Nabuchodonozor (VI w. p.n.e.) „żarł ją jak wół trawę”; grecki lekarz Hipokrates zalecał ją jako doskonały środek nasenny, a rzymski cesarz August (I w. n.e.) leczył nią swą wątrobę. Znakomity francuski smakosz, autor Fizjologii Smaku Anthelme Brillat-Savarin uważał, że sałata odświeża – nie osłabiając, krzepi – nie drażniąc, czyli po prostu… odmładza”.

Jak mówią Francuzi, sałata nie lubi noża, dlatego myjemy ją, suszymy i rwiemy na kawałki lub podajemy w całych liściach. Hanna Szymanderska podaje, że stare francuskie powiedzenie uczy, iż sałatę powinny przyrządzać cztery osoby: rozrzutna – dodaje oliwę, skąpa – ocet, mądra – sól i pieprz, szalona to wszystko miesza.
Dawno temu biedny emigrant francuski Albigniac wiódł skromny żywot w Londynie. Pewnego dnia wybrał się do jednej z najsławniejszych londyńskich restauracji. Podszedł do niego młody Anglik i zapytał: „powiadają, że wasz naród celuje w sztuce przyrządzania sałaty. Czy byłby pan łaskaw przyrządzić sałatę dla nas?”. Pan Albigniac podjął wyzwanie, przyrządził sałatę po francusku. Tak się zaczęło. Zapraszano go w różne miejsca. Jego sława rosła. Po niedługim czasie kupił własny kabriolet, by móc szybciej dojechać tam, gdzie go wzywano. Zatrudnił służącego „który niósł za nim w mahoniowym puzdrze wszystkie ingrediencje, jakimi wzbogacił swój repertuar: octy o rozmaitych zapachach, oliwy czyste albo o smaku oliwki, soję, kawior, trufle, anchois, a nawet żółtka, podstawę majonezu”. Dorobił się ogromnych pieniędzy… wrócił do Francji i żył długo i szczęśliwie. Tyle anegdoty, którą opisała w swojej książce pod tytułem „Dania z anegdotą” Hanna Szymanderska. Sałata poprawia zdrowie, urodę, koi do snu i, jak widać, można dzięki niej zrobić dobry biznes.

Oprócz cennej sałaty polecamy piękną, barwną i smaczną rzodkiewkę. Niektórzy mówią, że jest naturalnym antybiotykiem. Dzięki zawartemu w niej olejkowi gorczycowemu i siarce wspomaga trawienie oraz leczenie infekcji. Działa antybakteryjnie i przeciwzapalnie, ponieważ w jej składzie zawarta jest kwercetyna. Poza tym wzmacnia włosy, paznokcie, poprawia kondycję cery łojotokowej. Działa detoksykacyjnie.

Frischer Salat mit verschidenen ZutatenJedną z najważniejszych zasad żywienia jest spożywanie produktów o określonej porze i sezonie, w którym one dorastają, dojrzewają i pochodzą z miejsc, w których mieszkamy i żyjemy. O tej porze roku takim warzywem jest botwina, której spożywanie daje nam dobre samopoczucie, zapewniając równowagę kwasowo-zasadową oraz zdrową i ładną skórę. Te skromne listeczki zawierają witaminę A, C, żelazo, wapń, kwas foliowy, antyoksydanty, błonnik. Jest lekkostrawna. Możemy ją jeść nie tylko w postaci zup i chłodników, ale także na surowo, dodając do różnych sałatek. Jednak podobnie jak szczaw i szpinak, ze względu na zawartość szczawianów, potrawy z botwiny powinno się uzupełniać produktami takimi jak: jajka, jogurty, chuda śmietana itp.
Obecnie aż do końca czerwca trwa sezon na szparagi. To bardzo cenne warzywo – oprócz soli mineralnych, witamin zawiera inulinę, czyli prebiotyk zapewniający prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Są niskokaloryczne i prawdopodobnie jednym z najskuteczniejszych afrodyzjaków. Ugotowane w wodzie na stojąco lub na parze polane oliwą z oliwek i sokiem z cytryny działają na partnera jak lubczyk czy kawior. Wspomagają też pracę nerek dzięki zawartej w nich asparaginie. Można je przyrządzać jako samodzielne danie lub w postaci zup, kremów, z sosem beszamelowym, wędzonym łososiem oraz jako dodatek do komponowania różnych dań pieczonych, smażonych itp. Szparagi pochodzą ze wschodniej części Morza Śródziemnego i Azji Mniejszej. Znali je starożytni Rzymianie, Egipcjanie i Grecy. W XVI zyskały popularność we Francji i Anglii. Nazywano je jedzeniem królów, były przysmakiem Króla Francji Ludwika XIV.

Dobre, racjonalne odżywianie to dostarczanie naszemu organizmowi różnych mikroelementów obecnych w żywności, po to aby zachować zdrowie, urodę i dobre samopoczucie. Jedz i nie opieraj się. Z tych zdrowych, sezonowych, rodzimych pyszności, jakie daje natura, komponuj różne dania, także te własne wymyślone intuicyjnie, np. sałatki, koktajle, surówki, zapiekanki, napoje itp. Ktoś mądrze kiedyś powiedział: „zacznij o siebie dbać, zanim zachorujesz, a wtedy zawsze będziesz zdrowy”. Owoców i warzyw nie warto kupować na zapas. Kluczowe znaczenie w zachowaniu wartości odżywczych ma ich świeżość. Sklep Zdrowa Żywność Zieleniak takie właśnie oferuje codziennie na bieżąco swoim klientom. Zapraszamy.

(r)

naszat